Sektionerne

Section A, B, C & D samt krydsningsregisteret WPBR

Welsh Pony & Cob Avlen i Danmark blev stiftet i 1965. Foreningen varetager avl med de walisiske ponyer, der inddeles i følgende 4 sectioner og et krydsningsregister:
 

 

Sec. A: Welsh Mountain Ponyen (ikke over 122 cm.)
Sec. B: Welsh Ponyen (op til 137 cm.)
Sec. C: Welsh Ponyen af Cob type (op til 137 cm.)
Sec. D: Welsh Cob (over 137 cm.)
WPBR: Welsh krydsninger (minimum 12,50% Welsh-blod)

De walisiske ponyer har levet i århundreder i Wales' bjerge, og stambogsføringen af disse begyndte i starten af dette århundrede. Den danske avlsforening, der er tilsluttet Landsudvalget for Hesteavl, har foreløbig udgivet 8 stambøger. Foreningen har ca. 250 medlemmer, og der findes ca. 3000 registrerede walisiske ponyer i Danmark. De walisiske ponyer må have alle farver undtaget broget. Foreningen har en detaljeret beskrivelse af hver section, hvoraf det vigtigste er nævnt på disse sider.

Læs om krydsning af sektionerne her

Standardbeskrivelser for sektionerne:


Sec. A: Welsh Mountain Ponyen

Welsh Mountain ponyer behøver ikke megen introduktion. Selv om de er avlet i bjergene og de vildsomme egne i Wales i mange generationer, betyder deres velkendte smukke ydre ikke, at de kun er "legedyr". I århundreder har vilkårene været "kun den stærkeste overlever", hvilket indebærer en sund konstitution, jernstærke lemmer, og høj intelligens, som i forbindelse med det legendariske Welsh temperament gør den til den ideelle moderne bømepony. Man ser dem under rytter og for vogn over hele verden. De tilpasser sig vilkårene fra det kolde Canada til det varme Afrika og Australien. Welsh Mountain ponyens hoved bør være lille med små, spidse ører, store, fremstående øjne og bred pande. Kæbepartiet bør være markeret og tilspidset ned mod mulen; profilen kan være konkav eller "araberpræget", men aldrig konveks eller for lige. Halsen bør være lang og velansat på en skrå skulder, der går over i en velmarkeret manke. Lemmerne skal være placeret lige under kroppen med gode flade piber og runde stærke hove. Halen skal være højt ansat og frit båret. Bevægelsen skal være lige, livlig og fri med god undergriben og afskub.

Til toppen af siden


Sec. B: Welsh Ponyen

 Beskrivelsen på Welsh Mountain ponyen kan anvendes på Welsh ponyen, men med større vægt på ridepræget samtidig med bevarelsen af den oprindelige welsh type med kvalitet og masse. I generationer har disse ponyer været transportmiddel for bjergbonden, båret ham gennem de barske og bjergrige områder, når han skulle vogte får eller vilde ponyer. De måtte være hårdføre, i god balance og hurtige for at overleve, og det har resulteret i avl på kun de bedst egnede dyr.

Til toppen af siden


Sec. C: Welsh Ponyen af Cob type

Welsh ponyen af Cob type er et stærkere sidestykke til Welsh ponyen, men med Cob blod. Deres sande værdi og alsidighed er blevet anerkendt gennem de senere år, og antallet af dyr er steget. Aktive, sikre på benene og hårdføre som de er, er de ideelle til mange formål både for voksne og for børn. De ses i utallige ridelejre i hele Wales, hvor de bærer feriegæster rundt i bjergene, i konkurrencer over hele landet, og de ses for handelsmandens vogn i byerne. Som de øvrige Welsh typer har de naturlige springanlæg, og de er også fremragende for vogn - der er faktisk ikke den ting, de ikke kan bruges til.
 

Til toppen af siden


Sec. D: Welsh Cob

Meget passende beskrevet som "det bedste ride- og køredyr i verden". Den er fremavlet gennem mange generationer med modighed, medgørlighed og udholdenhed for øje, De generelle karakterer er hårdførhed, styrke og smidighed. Hovedet er udtryksfuldt med ponypræg; store øjne, bred pande og små velplacerede ører. Kroppen bør være dyb og båret af stærke lemmer med gode solide led og kraftige piber. Bevægelsen skal være lige, fremadgribende og energisk med knæaktion og med hele forbenet strakt fra skulderen og så langt frem som muligt i alle gangarter. God haseaktion med kraftigt afskub. Welsh Cob’en er en god fritidshest og velegnet til al konkurrenceridning, og i de senere år har den haft stor succes i den internationale køresport. Deres evner på alle områder anerkendes nu både i England og andre lande, og efterspørgslen overstiger lang udbuddet.

 Til toppen af siden


WPBR: Welsh krydsninger

Selvom dyrene i alle fire sectioner i stambogen varierer i størrelse og masse, viser de alle præg fra deres fælles ane - nemlig Welsh Mountain ponyen. De bedste arver den stærke konstitution, gode piber, modet, energien og det medgørlige temperament, som har givet dem verdensry. Det er derfor ikke overraskende, at de er efterspurgt til krydsning med andre racer, og der findes i foreningen et krydsningsregister for heste og ponyer, hvor mindst 12,50% skal være registreret Welsh blod. Disse dyr har vist meget stor værdi på mange områder, ved bl.a. at vinde mange Europa- og Verdensmesterskaber i dressur.

Ponyer/heste af krydsningsblod kan registreres i foreningens register for welsh krydsninger (WPBR), når de opfylder følgende krav:
En welsh part bred (WPBR) er en hest eller pony med en afstamning med min. 12,5 % registreret welsh blod, stammende fra enten far eller mor eller beregnet fra dem begge. Brogede WPBR ponyer/heste kan accepteres.

Welsh krydsninger uden 3-leddet afstamning optages i F1, F2 og F3 register, og der tildeles blå pas med foreningens logo. For at opnå blåt pas med foreningens logo skal moderdyret være godkendt til avl af welsh part breds. Formular kan hentes via foreningens hjemmeside og udfyldes af moderdyrets retmæssige ejer og derefter indsendes til Landscentret Hest. Dyr registreret i F1, F2 og F3 kan deltage i shows, dyrskuer, ridestævner o.lign. Afkom efter F3 moderdyr eller med 3-leddet afstamning får tildelt rødt pas med foreningens logo. Hopper og vallakker registreret i F1, F2 og F3 kan kåres. Hingste registreret i F1, F2 og F3 kan ikke tildeles livstidsavlslicens eller kåres, men kan deltage i foreningens aktiviteter på lige fod med de øvrige sectioner.

Listen over godkendte WPBR kan ses på WelshData.

Til toppen af siden
 

 

Kommentar til regler vedr. registrering af WPBR

Der er blevet indført forregister/bilag til WPBR stambogen, hvor dyr uden 3 generationers afstamning kan optages, såfremt de indeholder mindst 12,5% welsh blod.

Et afkom efter en hingst med min. 25% welsh ud af en hoppe med ukendt afstamning får en F1 stamtavle, såfremt moderdyret er registreret til WPBR avl. Afkom efter denne F1 hoppe vil automatisk blive registreret i F2, såfremt der anvendes en hingst med min. 12,5% welsh blod. Afkom efter denne F2 hoppe vil blive registreret i F3, hvis det indeholder mindst 12,5% welsh blod. Næste generation vil være fuldstammet WPBR, men ALDRIG renracet sec.A, B, C eller D, hvis den opfylder kravet om de 12,5% welsh blod.

De nye regler vedr. stambogsføring af WPBR er den bedste tilnærmelse, vi kan komme reglerne for stambogsføring af WPBR fra moderforeningen i Wales og EU-bekendtgørelsen fra 1999. Grunden til at det er en tilnærmelse er, at vi skal følge moderforeningens vedtægter, hvor alle dyr med min. 12,5% welsh blod skal i hovedstambogen, hvilket ikke er helt korrekt ifølge EU-bekendtgørelsen, hvor dyr uden 3-leddet afstamning skal i bilag eller forregister. Derfor har bestyrelsen i samarbejde med Landscentret valgt at rette ind efter EU-bekendtgørelsen og samtidig lave et system, hvor vi optager dyr uden 3-leddet afstamning i et bilag/forregister til stambogen og samtidig giver dem samme rettigheder, som hovedstambogsdyr har.

Hvis du bedækker med en kåret hingst fra et ”farveforbund” f.eks. pinto eller palomino uden 3-leddet afstamning, vil afkommet IKKE blive optaget i F1, F2 eller F3, da disse avlsforbund ikke er forpligtiget til at følge EU-bekendtgørelsen, da disse avlsforbund ikke er EU anerkendte. Altså hingsten SKAL have 3-leddet afstamning for at kunne bruges til WPBR avl. Er hingsten kåret i andet forbund, og har den 3-leddet afstamning, skal der ikke søges licens på hingsten. Der skal blot indsendes skema.

Hvis du ønsker din hoppe anvendt til WPBR avl, skal du udfylde blanketten "Registrering af hoppe til WPBR avl" (se under skemaer) uanset antallet af generationer på stamtavlen, så vil afkommet får enten rødt pas eller blåt pas med foreningens logo. Rødt pas tildeles dyr med fuld afstamning på begge sider, og blåt pas tildeles dyr optaget i F1, F2 og F3. Skemaet skal kun udfyldes for hopper, der ikke er registreret som welsh.

Såfremt blanketten ikke indsendes, vil afkommet blive registreret som LU dyr som hidtil. Disse LU dyr kan som hidtil stilles til kåring, men de vil blive mærket efter LUs regelsæt, hvorimod fuldstammede, F1, F2 og F3 dyr vil bliver mærket i henhold til Welsh pony & cob avlens vedtægter.

Se i øvrigt foreningens vedtægter.
 

Til toppen af siden

KRYDSNING AF SECTIONERNE:

Krydsning af sektionerne giver følgende resultat (section):

A x A = A (den eneste måde hvorpå man kan lave section A)
A x B = B
A x C = C
A x D = C
B x B = B
B x C = C
B x D = C eller D (section C, hvis de er max. 137 cm og section D, hvis de er mere end 137 cm)
C x C = C
C x D = C eler D (section C, hvis de er max. 137 cm og section D, hvis de er mere end 137 cm)
D x D = D
Uanset hvilken af sectionerne A, B, C og D man krydser med en WPBR (sec. F), vil afkommet altid være en WPBR (sec. F), da section A, B, C og D skal være renracede i alle led.

Til toppen af siden