Stambogsføring

Welsh Mountain, Welsh Ponyer og Welsh Cobs avles i en lukket stambog. Alle avlshingste skal godkendes ved kåring eller med en livstidsavlslicens. For welsh part bred avlen (krydsningsregister) er der særlige regler, idet disse ponyer og heste jo er krydset med fremmed blod. Reglerne for welsh part bred avl findes under beskrivelsen af sektionerne.

Der afholdes kåring for hingste, hopper og vallakker hvert år i august måned. Kårede dyr opdeles i følgende kåringsklasser: 1. kl. og 2 kl.

Stambogsføringen af danske Welsh Ponyer og Cobs foregår på SEGES heste i Skejby.

Det er hoppeejerens egen forpligtelse, at rekvirere følanmeldelsesblanketter hos SEGES. Endvidere er det hoppeejeren, der betaler de af SEGES opkrævede gebyrer for besigtigelse og mærkning af føl.

Der kræves DNA-bestemmelse af førstegangsfolende hopper i forbindelse med registrering af føllet.

SEGES har oprettet en database, ”HesteData”, hvor alle med adgang til internettet, ved køb af abonnement, kan søge oplysninger på konkrete heste og ponyer. Der kan søges oplysninger om dyrets afstamning, kåring, og afkom. Hvis man kender stambogs- eller registreringsnummer på dyret, er det nemt at søge oplysningerne frem.

Medlemmer af Welsh Pony & Cob Avlen har desuden gratis adgang til foreningens register ”WelshData”, hvor man kan finde afstamning på alle danske Welsh ponyer uanset om de er registreret i Danmark hos SEGES eller i den engelske moderstambog hos WPCS.